כאן הקנייה בטוחה
כאן הקנייה בטוחה
2025-07-04T11:57:21+03:00
  1. סריגה היא הרבה יותר מפעילות סתמית – היא יכולה להפוך לכלי חשוב להרגשה טובה. מחקרים רבים מראים שהעיסוק בסריגה מפחית חרדה ומשחרר מתחים, משפר את הזיכרון ותפקודי הקוגניציה, ומחזק את תחושת השייכות והקהילה של העוסקים בה.

בין היתר, נמצא שסריגה:

  • מורידה חרדה ולחץ: חלק גדול מהסורגות מדווחות על תחושת רוגע ושמחה במהלך הסריגה, הפעולה החוזרת של עיסוי העוברת בקצב קבוע מובילה לירידת לחץ דם ולירידה בדופק, כפי שמצא מחקר של הרווארד בשנת 2007.

  • משפרת זיכרון ותפקודים קוגניטיביים: עיסוק בסריגה מפעיל שתי אונות מוח בו־זמנית ודורש ריכוז גבוה – תכונות הקשורות בעיכוב התדרדרות קוגניטיבית והאטת הזיכרון. למשל, מחקר של מכון מאיו קליניק גילה שעיסוק בפעילויות יצירתיות (כמו סריגה) הוריד בכ־28% את הסיכוי לפתח פגיעה קוגניטיבית קלה.

    מחקרים נוספים מצביעים על כך שעיסוק בפעילויות בדומה לסריגה או תפירה מורכבת, מחזק את הזיכרון ומאפשר ריכוז טוב יותר מאשר פעילות יומיומית רגילה.

  • מעודדת ריכוז וכניסה למצב זרימה: הקצב החוזר של הסריגה מאפשר לסורגת להתרכז בפריט אחד ולצאת ממעגל המחשבות הטורדניות. אחת המשתתפות במחקר תיארה את ההשפעה כך: “כשאני סורגת, הידיים שלי עוסקות בעשייה והראש מתרוקן ממחשבות. אני מסוגלת להתמקד בדבר אחד במקום ב-20-30 נושאים בו־זמנית”.

    הפעולה החוזרת של חיבור הצמר דומה למדיטציה: היא מאפשרת להאט את קצב המחשבה ולהיכנס לזרימה של שמחה פנימית.

  • מחברת לקהילה ומפחיתה בדידות: סריגה היא פעילות חברתית מטבעה. קבוצות סריגה מקוונות ופיזיות מספקות מרחב לא שיפוטי שבו מופקים יחד ריכוז והישגים. בהקשר זה נמצא כי סורגות רבות מרגישות שהעיסוק מעניק להן זהות משותפת ותמיכה חברתית. למשל, בסקר בינלאומי של אלפי סורגות דיווחו אלו המתמסרות לסריגה באופן תדיר על תחושת הישג גבוהה ועל רווחה נפשית משופרת. כמו כן, ציינה אחת החוקרות כי “הדפוסים המורכבים הדו־ידיים של הסריגה גורמים למוח לעבוד קשה”  ובמקביל רוב הסורגות מצטרפות לקבוצות חברתיות המפחיתות את תחושת הבדידות שלהן.

הפחתת לחץ וחרדה

פעולת הסריגה החוזרת יוצרת אפקט מרגיע מידי. סקר שערכה אוניברסיטת קרדיף העלה ש־81% מהסורגות דיווחו על תחושת שמחה ורוגע במהלך הסריגה. נשים רבות אף מדווחות שהסריגה מהווה להן תחליף בריא לטיפול תרופתי בחרדה. אחת מהן ציינה כי העדיפה “סריגה במקום תרופות לחרדה”. לאורך הסריגה משתחררים הורמוני רוגע וירידה במתח פיזי, כך שהלב פועם לאט יותר. 

שיפור יכולות קוגניטיביות וזיכרון

סריגה מפעילה חשיבה במרחב, זכירה מתמטית (כמו מעקב אחרי דוגמת נקודות וסריגתן) ותיאום דו־ידני. מחקר של Mayo Clinic שנערך בקרב קשישים מצא שעיסוק קבוע בסריגה ובפעילויות מלאכת יד אחרות הקטין את הסיכון לאבדן תפקוד קוגניטיבי קל. מחקר נוסף מצא שעיסוק במשימות יצירתיות מאתגרות, מעשה הדומה לסריגה, משפר את הזיכרון ומאפשר ריכוז גבוה יותר מאשר פעילויות יום־יומיות סטנדרטיות.
דוח בינלאומי נוסף העריך שסורגות שכמעט כל יום עוסקות בסריגה דיווחו על תחושת הישג גבוהת וריכוז מנטלי משופר בהשוואה למי שסרגו לעיתים רחוקות.

יצירת קהילה ושייכות

גם מבחינה חברתית סריגה משפיעה עמוקות. קבוצות סריגה מקצועיות ופשוטות יוצרות מקום בטוח לשיתוף. כמו שתיארה אחת החוקרות:: העיסוק בסריגה מציע “זהות של סורגת” וכן הקשר חברתי מבלי לחץ . במילים אחרות, אנשים פוגשים אנשים אחרים העוסקים באותה פעילות, למדים אחד מהשני ומפתחים קשרים, זה מונע בדידות. מחקרים הראו שסורגות רבות נמנעו מתופעות של חרדה ודיכאון עקב תמיכה חברתית כזופעילויות נוספות סביב הסריגה, כגון פרויקטים קהילתיים של קישוט רחובות בסריגה, מחזקות אף הן את תחושת המשמעות והשייכות של המשתתפות.

סריגה היא אינה רק מלאכה טכנית, אלא פעילות מנטלית־חברתית מרגיעה ומיטיבה. כפי שמסכמים מומחי בריאות הנפש: לסריגה יש אפקט מיידי של הרגעה ושיפור מצב רוח, וגם יתרונות ארוכי טווח בזיכרון, בריכוז ובתפקוד המוחי הכללי, לכן כל מחט וחוט שמוצאים אתדרכם לידיהן של סורגות עשויים להיות תרופה קטנה

ולרפא כאבים לא רק בידיים, אלא גם בנפש ובמוח.


מקורות: מאמרים אקדמיים ועמיתים לעמית בתחום הנוירולוגיה ופסיכולוגיה (למשל מחקרי Mayo Clinic ו-University of Gothenburgnewsnetwork.mayoclinic.orgwomensbrainhealth.org), ותסקירי מידע מדיה מקצועיים העוסקים בקשר בין מלאכות יד לבריאות הנפשynet.co.ilnews-medical.net. הציטוטים שבמאמר נלקחו מתוך פרסומים אלה.